Bewaaradvies

Bewaren

Ons desembrood kan je ongesneden ongeveer 2-3 dagen bewaren in de speciale paraffine-broodzak waarin je het krijgt, hierin kan het brood ademen en behoudt zijn krokante korst. Gesneden zal het brood iets sneller oud worden.

Eet je niet al het brood in eens op, dan is invriezen de beste manier om de versheid te behouden. Dit kan in de bijgeleverde zak, maar wil je het brood meerdere weken bewaren in de diepvries dan zal een plastic zak het beste resultaat geven. Bewaar brood niet in de koelkast.

Ontdooien

Heb je het brood ongesneden ingevroren, laat het dan in de zak ontdooien op kamertemperatuur of plaats het ongeveer 20-25 minuten in een warme oven (160 ºC), dek het brood losjes af met aluminiumfolie als het te donker wordt. Haast? Ontdooien in de magnetron werkt het best op laag vermogen en in een plastic zak.

Wil je een ontdooid ongesneden brood even oppiepen, plaats het dan 10 minuutjes in een hete oven (200 ºC).

Brood over?

Maak er eens broodpudding van.

Er zijn vele manieren om broodpudding te maken, en ze zijn allemaal lekker. Hieronder een basisrecept, maar je kan hier enorm mee variëren, afwegen is niet nodig.

Verwarm voor elke 100 gram brood 75~150 ml melk. Los hier suiker naar smaak in op en laat hier het in stukken gescheurde brood een paar minuutjes in weken. Meng ondertussen enkele eieren (op elke 100 ml melk 1 á 2 eieren) met kaneel, vanille en rozijnen/krenten. Giet dit bij het broodmengsel en meng goed.

Bak het geheel in een beboterde ovenschotel op 180º C gedurende 40-45 minuten. Serveer zo of met een bolletje ijs.

Oud brood is ook nog erg lekker in een tosti of als wentelteefje en geschikt om paneermeel of croutons van te maken.